Lesz-e építőanyag? - Írások - Fuvarosok lapja

Lesz-e építőanyag?

Az utcákon már feltűnően kevés az ember - de az építőipar még nem állt le. Egyelőre úgy tűnik, vírus ide vagy oda, aki teheti, még dolgozik. De lesz-e elég építőanyag? Gyártanak-e a gyárak, nyitva vannak-e a tüzépek, kiszállítanak a fuvarozók az építkezésre? Megkérdeztünk pár céget, hogy szerintük mi várható. 

 

Bramac: A gyár folyamatosan üzemel. Megtették az óvintézkedéseket, de ettől még rendületlenül dolgoznak. Információink szerint egészen addig gyártani is fognak, amíg hatóságilag be nem zárják az üzemeket. Ez nem biztos, hogy be fog következni. A teherautók is folyamatosan jönnek, és viszik a cserepeket és az egyéb árut. Az irodistákat hazaküldték távmunkára,  de ők is folyamatosan dolgoznak, tehát beadhatjuk a terveket is egyeztetésre, anyagszámításra. 

 

Rockwool: A Rockwoolnál sem állt le az élet: a gyár üzemel. Azonban információik szerint a kereskedő-partnereik egy része tervezi, hogy átmenetileg becsukja a boltot. Azt a tanácsot kaptuk tőlük, hogy ha bezár a megszokott tüzépünk, akkor forduljunk az online építőanyag-kereskedésekhez. Ott a vírust sem fogjuk elkapni…

 

Austrotherm: A gyártás nem áll meg. Megtették a szükséges óvintézkedéseket ahhoz, hogy a munkatársak ne fertőződjenek meg, így - hacsak hatóságilag nem állítják le a gyárat - gyártani fognak. Készletek is vannak hetekre előre, s amíg a gyártás folyamatos, ezek nem is fognak elfogyni. A kereskedő partnerek viszont már jó ideje nem készleteztek, egyre elterjedtebb, hogy a kamion egyenesen a gyárból szállítja az építkezésre a hőszigetelő anyagot - ez jelen helyzetben könnyebbséget is jelent. Fizetni átutalással is lehet, tehát a kereskedésen csak a megrendelés (és a pénz) megy keresztül. Nehézséget egyedül az utánrendelés okozhat: mostantól jobban kell figyelni arra, hogy ne járjunk úgy, hogy “hopp, ide még 3 négyzetméter Grafitos Reflex hiányzik”! 

 

Mapei: A Mapei-eseket fel sem kellett hívnunk, mert kiadtak egy közleményt. Ebben azt írják, hogy az olaszországi gyáraik üzemelnek. A vegyipar ugyanis stratégiai üzletágnak számít a Olaszországban, így nem érinti a kötelező leállás. A gyártás tehát nem állt le, és előreláthatóan nem is fog, a szállításban azonban csúszások várhatóak. Ha Mapei termékekre van szükségünk, kicsit korábban rendeljük meg, és itt is figyeljünk jobban a pontos alapanyag-szükségletekre!

 

Fatelepek: Mindenhol ugyanazok a gondok. A Magyarországon felhasznált faanyagok nagy része külföldről származik. A faanyag-kereskedők egyszerűen nem tudják megszervezni az áru behozatalatát az országba. Nagyon nehéz olyan fuvarozócéget találni, amelyik kimegy a fáért, ha pedig találnak is, akkor nagyon-nagyon drágán. Elszálltak a fuvardíjak. Ha ez nem lenne elég, az euró ára is ugrál, nem lehet megmondani, hogy ami reggel még vállalható ár, az nem lesz-e túl drága délutánra. Ezért aztán a nagyobb fakereskedő cégek átmenetileg bezártak, a kicsik pedig tőlük vették volna az árut. Sok helyen már előrendelést sem lehet felvenni, ugyanezen okból: nem tudják, mikor lesz. 

 

újHáz Centrum: Az egyik legnagyobb magyar tüzéphálózatot, az újHáz Centrumot is megkérdeztük, hogy mire számíthatunk:

  • újHáz Centrum: A hazai építőipar kb. 1 hete van „koronavírus üzemmódban”, így az eddigi tapasztalatokból, gyártói visszajelzésekből még nem tudunk érdemi következtetéseket levonni. Ehhez még nagyon korán van. Egy, a koronavírus miatt  életbe léptetett további korlátozás bármikor felülírhatja a jelen helyzetet.

  • Meddig lesznek nyitva az újHáz Centrum hálózatához tartozó telephelyek?

  • A jelenleg érvényben lévő kormányzati rendelet szerint hétköznap 15 óráig tartanak nyitva az építőanyag kereskedések. A kereskedések nagy része a csökkentett létszámmal ugyan, de folytatja tovább a tevékenységét. Három telephely saját döntés alapján hétfőn (március 23-án) teljesen bezárt, illetve van néhány telephely, ami csak telefonon és online vesz fel rendelést házhozszállításra. 

  • Lehet az interneten rendelni, fizetni és házhozszállítást kérni? Ez kereskedésenként eltérő. Országszerte minden telephelyünk az online vagy telefonos kapcsolatfelvételt helyezi előtérbe és elsősorban erre buzdítja vásárlóit. Azonban az online értékesítés (webshop) szolgáltatás nem érhető el teljeskörűen minden kereskedés esetében. 

  • Nőttek-e a szállítási határidők?

  • Igyekszünk a megnövekedett vevői igényeket maximálisan kiszolgálni, de a hirtelen megnövekedett vásárlások jelentősen megterhelik a logisztikát, így a kiszállítási kapacitásokat is.

  • Okoz-e áruhiányt külföldön gyártott termékeknél a vírus? 

  • Alapvetően igen, a külföldi beszerzésekkel kapcsolatban vannak/lesznek fennakadások. Ezt jellemzően a drasztikusan dráguló fuvardíjak, gyengülő forint, a lelassult beléptetések és az az olasz gyárleállások okozzák, valamint a telephelyeken az előző héten tapasztalt pánikszerű bevásárlások. Ha egy itthon gyártott termék alapanyaga vagy maga a termék külföldről érkezik, akkor ott várható áruellátási probléma a hazai készleteket felhasználása után. Elsők között talán a hideg-/melegburkolatok, vízszigetelő anyagok, hőszigetelőanyagok (XPS, EPS, üveggyapot, stb.) esetében várhatók fennakadások. Ez nem azt fogja jelenti, hogy egyáltalán nem lesz termék, csak megnövekedhetnek a szállítási idők, illetve a vártnál nagyobb mértékben drágulhatnak a termékek. 

  • Okoz-e áruhiányt a járvány a belföldi termékekben?

  • Ez több szempontból is nehéz kérdés. A hazai gyártású, hazai alapanyagból gyártott termékeknél pár kivételtől eltekintve nem jellemző az áruhiány, viszont ha az egyre nehezebben tervezhető külföldi beszállításokról a forgalom átterelődik a gyorsabban elérhető hazai termékekre, akkor az bizonyos termékkörökben okozhat kihívásokat  (pl. cement, szárazépítészet, stb.). 

 

Összegezve:

A szűk keresztmetszet úgy tűnik, hogy a faanyag-ellátás és a burkolatok lesznek. Mindkettőnek a nagy része külföldről jön. Minden más anyagnál is kissé hosszabb átfutási időre kell számítani, és készüljünk fel rá, hogy a beszerzést is online kell majd intéznünk!

 

    
       Szakkönyveink

 

Legújabb kiadványunk

 

Bármely vállalkozásnak
Emberi ügyek a munka világában

 

Adatvédelmi 1x1 kisvállalkozóknak


 

Építőipari vállalkozásoknak

 

Kisvállalkozások munkavédelme

Új energiahatékonysági követelmények az építőiparban

 

Személy- és teherszállító vállalkozásoknak

 

561-es tudástár