Koronavírus: megérkezett a második hullám - Írások - Fuvarosok lapja

Koronavírus: megérkezett a második hullám

Augusztus vége óta aggasztóan gyorsan emelkedik az új fertőzöttek és a kórházban ápolt betegek száma. Szeptember elsejétől új korlátozásokat vezetett be a kormány, ám ezek csak a határátlépéseket érintik. Belföldön nincs változás. Mire számíthatunk, mit hozhat a Covid-19 2020 őszén?

 

 

Ez már a második hullám, vagy még az első sem ért véget?

 

A koronavírus-járvány hevessége a tavaszi fertőzéshullám után egész Európában csökkent. A nyár végén azonban az esetszámok újra növekedni kezdtek, s úgy tűnik, hogy egy újabb heves roham megjelenésével kell számolni. Ezt nevezik második hullámnak.

Magyarországon nem ennyire egyszerű a fertőzés két hullámának az elkülönítése. Nálunk mintha a járvány eddig ki sem tört volna igazán. Tavasszal, amikor a kijárási korlátozásokat bevezette a kormány és leállította a teljes gazdasági életet, átlagosan napi 70-80 új fertőzöttet regisztráltak. Mostanában ezer körül van az új esetek száma, és ez a szám folyamatosan emelkedik. A két adatot azonban nem könnyű összehasonlítani, mert az országban nagyon kevés tesztet végeznek. Ha több teszt készülne, akkor magasabb lenne a felfedezett fertőzöttek száma is.

Többet elárul a helyzetről egy másik adat: a kórházban ápoltak számának alakulása. A kórházi ápoltak száma május elején érte el a csúcsot, akkor több, mint ezer ember szorult egyidejűleg ápolásra. A számuk később jelentősen lecsökkent, s július-augusztusban csak napi 60 körüli kórházi betegről szóltak az összesítések. Augusztus vége óta viszont újra erős az emelkedés, s ma már 500-nál is több beteg szorul újra kórházi ápolásra.

 

Mind az új fertőzöttek, mind a betegek száma súlyos mértékben emelkedik napról-napra. Nyáron azt gondolhattuk, hogy a járványnak vége. Enyhültek az intézkedések, alig voltak betegek. Az emberek elkényelmesedtek, s már nem tartották be a legalapvetőbb védelmi lépéseket sem. Jó példa erre a maszkok használata: a boltokban láthatjuk, hogy sokan ma is, a növekvő esetszámok mellett is orrukról lehúzva, vagy éppen az álluk alatt hordják a kötelező maszkot. Újra találkozunk, rendezvényeket tartunk, a megszokott módokon üdvözöljük egymást kézfogással, s nem fertőtlenítjük utána a kezünket. Mintha mindent megtennénk azért, hogy a vírus egyszerűbben és gyorsabban terjedjen.

 

A vírus tehát továbbra is itt van, s ősszel az esetszámok rohamos növekedésére kell számítanunk. De vajon a romló egészségügyi helyzet magával hozza-e újra a tavaszihoz hasonló lezárásokat? A tavaszi helyzettel ellentétben úgy tűnik, hogy a kormány nem készül a belföldi gazdasági élet jelentős korlátozására. A hírek szerint a kormány ma nem tervez a járványveszély miatt komoly szigorításokat. Nem zárják be egységesen az iskolákat, nem korlátozzák az emberek mozgását. Ez a helyzet persze változhat, az esetszámok rohamos emelkedése felülírhatja a korábbi terveket.

 

Beutazási korlátozások

Szeptember elsején viszont lezárták a határokat. Előbb olyan intézkedés jelent meg, ami csak a magyar állampolgárok számára tette lehetővé a beutazást. Majd két nappal később enyhült a rendelet, s a beutazásra engedélyt kaptak a cseh, szlovák és lengyel állampolgárok is. Újabb pár nappal később újabb változás érkezett: gazdasági céllal szabad a beutazás az EU valamennyi országából.

A Magyarországra történő belépéskor a következő korlátozásokkal kell számolni:

az általános szabályok szerint

- külföldi állampolgár nem léphet be az országba

- magyar állampolgár pedig hazatérése után vagy 2 negatív tesztet mutat be, vagy 10 napos karanténba kerül.

Tesztelni a hazautazást követő 5 napon belül kell és a két teszt között legalább 48 órának kell lennie. Csak ezekkel a feltételekkel oldható fel a hatósági karantén. Ma már a külföldi tesztet is elfogadják.

Aki nem végeztet tesztet, annak a hazautazástól számított 10 napig kell karanténban lennie.

A magyar állampolgárral azonos feltételekkel utazhat be családjával együtt az a külföldi, aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, vagy 90 napon túli tartózkodási engedélye van. Ugyancsak szabad a beutazás a sportolóknak is.

 

Az általános szabályok alól azonban a beutazást korlátozó rendelet több kivételt is enged.

 

Gazdasági célú hátárátlépés

Szintén már enyhítés, hogy munkaügyben szabadon átjárhatók a határok. Azoknak az utazását igyekeznek lehetővé tenni, akik gazdasági célból, például munkavállalás miatt utaznak külföldre vagy jönnek haza más országból. Számukra két könnyítést engedélyeztek:

- magyar állampolgár szabadon beléphet az országba, ha igazolni tudja, hogy korábban üzleti vagy gazdasági ügyben, munka miatt lépett ki Magyarországról

- külföldi állampolgár is szabadon beléphet, ha üzleti vagy gazdasági tevékenység miatt érkezik az országba.

Ez azt jelenti, hogy mentesülnek a karantén alól mindazok, akik a munkáltatójuk igazolásával érkeznek Magyarországra – így a magyar és külföldi állampolgárságú sofőrök egyaránt. Magyar sofőr számára a munkáltatónak kell igazolni, hogy kiutazása, külföldi tartózkodása gazdasági célból történt. A sofőr így szabadon hazatérhet, bármilyen közlekedési eszközzel. Külföldi állampolgár számára pedig azt kell igazolni, hogy a beutazása gazdasági céllal történik (munkavállalás miatt).

 

A munkavégzés igazolására a járművezető tartson magánál munkáltatói igazolást! Ez a dolgozó személyi adatai mellett azt tartalmazza, hogy az illető vállalkozásunk alkalmazásában áll és ott nemzetközi közúti szállítási tevékenységet folytat. 

 

A munkáltatói igazolásra kötött forma nincs, a szükséges adatok szabadon leírhatók, de használható például a NiT által készített minta is: bit.ly/munkaltatoi.

 

A kapcsolt vállalkozások vezetőinek, dolgozóinak is szabad az átjárás. Kapcsolt vállalkozásnak minősül egy magyar cég és külföldi telephelye is (vagy külföldi cég magyarországi telephelye).

 

Tranzit

A nem magyar állampolgárok tranzitban átutazhatnak az országon. Csak meghatározott útvonalon közlekedhetnek és nem is állhatnak meg más célból, csak pl. egészségügyi vagy műszaki okok miatt. Az országot 24 óra alatt kötelesek elhagyni. Csak az engedélyezett útvonalon haladhatnak, és csak a kijelölt pihenőket használhatják.

 

Ingázók határátlépése

Külön szabály vonatkozik a határ menti települések ingázó dolgozóira. A szomszédos államok határmenti lakói legfeljebb 24 órára beléphetnek az országba. Ez azokra vonatkozik, akik a határtól legfeljebb 30 kilométerre laknak, és Magyarországon is legfeljebb a határtól 30 kilométerre távolodnak el. Beljebb nem jöhetnek, és nem is alhatnak itt, hiszen a tartózkodás legfeljebb 24 órára szólhat.

 

Forrás: 408/2020 és 422/2020 kormányrendelet

 

Nagy Csaba

 

    
       Szakkönyveink

 

Legújabb kiadványunk

 

Bármely vállalkozásnak
Emberi ügyek a munka világában

 

Adatvédelmi 1x1 kisvállalkozóknak


 

Építőipari vállalkozásoknak

 

Kisvállalkozások munkavédelme

Új energiahatékonysági követelmények az építőiparban

 

Személy- és teherszállító vállalkozásoknak

 

561-es tudástár