Együtt az Ukrajnából menekülőkért - Írások - Fuvarosok lapja

Együtt az Ukrajnából menekülőkért

2022. február 24-én Ukrajnában elszabadult a pokol. Az oroszok csapatok megtámadták Ukrajnát, így az ott élőknek nem maradt más választása, mint szembeszállni, vagy elmenekülni többek között Magyarországra. A hazai és nemzetközi jótékonysági szervezetek és a Facebook népe az elsők között siettek a helyszínre (messze megelőzve az állami szerveket). A menekülők száma percről-percre változik, ezért összefoglaltunk néhány jó tanácsot az adományozóknak.

 

A segítségnyújtás nem is olyan egyszerű. Az, hogy miben, hogyan tudunk egy ilyen katasztrófában segíteni sok mindentől függ: az érkezők igényeitől, a helyszíntől, és a saját adományunk, akár szolgáltatásunk jellegétől.

 

Hogyan segítsünk?

 

Segíteni tudunk tárgyi adománnyal (pl.: ruhák, pelenkák stb.), pénzadománnyal (mindig csak segítő szervezeteknek adjunk), vagy valamilyen szolgáltatás nyújtásával, esetleg önkénteskedéssel.

Szerencsére a Facebookon számos segítő csoport alakult, talán az egyik legjobb a “Segítségnyújtás Ukrajna/Kárpátalja“ https://www.facebook.com/groups/994143548136400 Ez a csoport azért jó, mert nem csak a segítséget nyújtók tudnak posztolni, hanem sok rászoruló is használja.  Jelenleg 103 ezer tagja van.

 

Érdemes felkeresni a helyi szociális és jótékonysági szervezeteket is. Tapasztalataik azt mutatják, hogy a menekültek nagy része rokonoknál, ismerősöknél húzza meg magát. Egy részük pedig a határátlépés régiójában marad, abban bízva, hogy a háborúnak hamarosan vége lesz, és vissza tudnak térni.  Budapesten a Nyugati pályaudvarra érkeznek azok, akik igénybe veszik a MÁV ingyenes kedvezményét. Az adományozóknak azt tanácsoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot az érintett települések Záhony, Tiszabecs, Barabás, Beregsurány, Lónya önkormányzatával. Ők tudják legjobban mire van szükség a térségben vagy melyik kitelepült jótékonysági szervezethez juttathatjuk el az adományunk. 

 

Legnagyobb a hiány: az információ

 

A Menhely Alapítvány munkatársai maguk vittek adományt a határra. Ők arról számoltak be, hogy egyelőre nagy a fejetlenség, és nem tökéletes a koordináció. A jó hír, hogy rengeteg tárgyi adomány érkezett, és jelenleg már nem is tudják az újakat hová tenni. Amiből nincs elegendő: az információ. Méghozzá ukránul és angolul. Egyre több ukrán anyanyelvű menekülő érkezik a határra, akikkel nehezen tudnak jól kommunikálni az ott tevékenykedők. Így ukránul (esetleg oroszul) valamint angolul jól beszélő emberekre nagy szükségük van a segítő szervezeteknek és a rendőrségnek is. 

Növekvő probléma az elszállásolás 

 

Nagy probléma az egyre növekvő szállásigény. Míg az első napokban főleg olyanok érkeztek, akik családtagoknál, barátoknál, ismerősöknél találtak menedékre, addig most már egyre nagyobb számban érkeznek azok, akiknek szállásra lenne szükségük. A különböző szervezetek szálláshelyei (Máltai Szeretetszolgálat, Református Szeretetszolgálat) és a sebtiben megnyitott művelődési házak, tornatermek és egyéb „krízisszállások“ folyamatosan telnek be. Budapesten a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában üzemelő gyáli úti krízisszállóban 120 családot szállásoltak el, a Bányai úti szállón pedig 70 helyet rendeztek be. A megnövekedett igény miatt valószínűleg a hajléktalanellátó intézmények is megnyitják kapuikat az Ukrajnából menekülők előtt. 

 

A szállásadók is segíthetnek

 

A növekvő szállásigényre a különböző szállásfoglaló oldalak is reagáltak. A hazai piacvezető szallas.hu honlapján létrehozott egy aloldalt https://szallas.hu/menedek-ukrajnai-menekulteknek. Itt az oldal rendszerében résztvevő szálláshelyek 50-90%-os kedvezménnyel kínálnak - általában ellátás nélküli - szállásokat. A szállásadók vállalják, hogy náluk előlegfizetés és szálláslemondási díj nélkül lehet foglalni, a szallas.hu pedig elengedi a jutalékát. Ehhez a kezdeményezéshez már 292 szálláshely csatlakozott. Ezenkívül létrehoztak egy eseményt, ahol a szálláshelyek, valamint magánszemélyek felajánlhatnak akár ingyenes - átmeneti - szálláslehetőséget is. Ezt az alábbi linken érhetjük el. https://www.facebook.com/events/696889055025843/?active_tab=about 

 

Az Airbnb ennél messzebb ment. Az Airbnb.org Refugee Fund (Menekült Alap) nevű jótékonysági fiókszervezetükkel közösen azt a célt tűzték ki, hogy mintegy 100 ezer Ukrajnából menekülőt szállásolnak el ingyen a rendszerben résztvevő partnereik segítségével. Hivatalosan felvették a kapcsolatot a magyar, lengyel, román és a német kormányokkal is.  Arról szeretnének velük tárgyalni, hogy miként tudják segíteni a rövidtávú, megnövekedett szállásigény kielégítését. A közeljövőben szeretnék ezt egy hosszútávú együttműkődéssé átalakítani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy állami/önkormányzati/civil forrásból támogatott lakhatás formájában szerződhet egy szálláshely menekültek elszállásolására. Ehhez hasonló programok már elkezdődtek, a hajléktalan-ellátásban. Ebben az esetben a szálláshely-szolgáltató nem közvetlenül a bérlővel, hanem a jótékonysági szervezettel szerződik. Alacsonyabb áron, ám kiszámítható, hosszútávú bevétel lehet egy ilyen szerződés előnye. 

Aki nem szeretne menekülteket befogadni annak is van lehetősége a segítségre: számos segítő szervezet keres szállásokat a saját munkatársaik és önkénteseik számára.   

 

Hogyan segíthetünk vendéglátósként?

 

Vegyük fel a kapcsolatot az adott helyszínen tevékenykedő jótékonysági szervezetekkel. Kérdezzük meg, hogy milyen segítségre van szükségük, vagy tudják-e hasznosítani az általunk felajánlott segítséget! Legegyszerűbben készételekkel segíthetünk. A gyors, friss szendvicsek, tartós magukban fogyasztható, nagy tápértékű ételek: csoki, müzliszelet, banán, alma hasznosak a határon átért menekülteknek, illetve a vasútállomásokon, nagyobb csomópontokon tartozkódoknak. Ugyanígy a palackos üdítőitalok is jól jönnek. Azoknak, akik már „tartósabban“ be tudtak rendezkedni valamilyen szálláshelyen, és van konyhájuk, ők már a száraz és a főzésre alkalmas tartós élelmiszert is fel tudják használni.  

 

Hogyan segíthetek fuvarozóként?

 

Vegyük fel a kapcsolatot valamelyik jótékonysági szervezettel, hogy milyen segítségre van szükségük! Mondjuk el, milyen kis vagy nehézteherautókat tudunk rendelkezésre bocsátani. A kisebb, alulról szerveződő társulások és szervezetek, mint a Budapest Bike Maffia egyelőre az ország határaira szállítanak tárgyi adományokat. Ott átrakodják ukrán jótékonysági szervezetek járműveibe, és ők viszik ki a rászoruló embereknek. Ezt azért így szervezik, mivel Kárpátaljára kijutni nem probléma, azonban visszafelé 20-30 kilométeres sorok is állnak a határon, így a kevés rendelkező járművet jobban ki tudják használni. Ezenkívül regionális és helyi fuvarokban is lehet segíteni, ami főleg a határmenti magyar települések közti áruszállítást jelenti.

 

Hogyan segíthetek személyfuvarozó szolgáltatóként?

 

Amennyiben kis vagy nagyobb buszunkkal szeretnénk segíteni, mindenképp vegyük fel a kapcsolatot valamelyik jótékonysági szervezettel a segítségadás módjáról! A helyzet percről-percre változik. A határon lévő krízis és kényszerszállások folyamatosan töltődnek fel. Sokan a helyszínen maradnak annak a reményében, hogy a háborút bármelyik pillanatban a két fél valamilyen módon lezárhatja, és visszatérhetnek otthonaikba. De sokan tovább is mennének, de vagy információ hiányában vagy pedig bizalomvesztés miatt nem mernek élni a felkínált segítséggel. Azt tudjuk ajánlani, hogy ukrán és angol felirattal lássuk el járműveinket, ehhez a következő oldalon tudunk segítséget kérni:. Budapestre is sokan mennének, azonban az egyik legnagyobb probléma, hogy a legtöbb esetben 5 főnél nagyobb családokról/csoportokról van szó, és így személyautós segítséget nem tudnak igénybe venni. 

 

NAGYON FONTOS: Aki Kárpátaljáról szállítana személyeket Magyarországra, legyen tisztába azzal, hogy jelenleg a hadköteles (18-60 éves) ukrán állampolgárokat nem engedik ki az országból. Ez azon kettős állampolgárokra is vonatkozik, akiknek a magyar útlevele „tiszta“, vagyis nem tudják bizonyítani, hogy magyar útiokmányukkal már átlépték korábban az ukrán határt, így abba nem került pecsét. A nem ukrán állampolgárokat nem tartják vissza a határon. 

 

Sokan vannak olyanok is, akik nemzetközi viszonylatban szeretnének utazni. A legtöbben Szlovákiába és Lengyelországba mennének, de sok ukrán vagy harmadik országbeli állampolgárnak élnek rokonai Európa-szerte.

 

Ezenkívül regionális és helyi fuvarokban is segíthetünk, ami főleg a határmenti magyar települések közti személyszállítást jelenti.

 

Tárgyi adományok

 

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy főleg covid-tesztekre és tábori ágyakra van szükség. Ez azonban a menekülők számának növekedésével bármikor változhat.

A tárgyi adományoknak nagy jelentősége van a hasonló típusú katasztrófáknál, mivel az emberek csak a legszükségesebb holmijukat tudták magukkal hozni. A különböző meleg ruhaneműkön, takarókon, tartós, azonnal, magában is fogyasztható élelmiszeren kívül, a különböző egészségügyi tárgyak, felszerelések sokat segíthetnek: 

- maszkok

- betétek (a tampon nem jó megoldás)

-  fogkrém, fogkefe 

- wc papír, papírzsebkendő

- pelenka, kézfertőtlenítő

- nedves törlőkendő

- szappanok, tusfürdők, samponok

- a különböző nem vényköteles általános gyógyszerek (lehetőleg bontatlan csomagolásban).

 

Elektronikai cikkek közül a powerbankok és esetleg mobiltelefon-töltők. 


 

Azok, akik már eljutottak valamilyen tartósabb szálláshelyre, nekik hasznos lehet a különböző anyanyelvi gyerekkönyv, kisebb méretű gyerekjáték, főzhető tartósélelmiszer (ha van konyha). 

 

Pénzügyi segítség

 

Ha anyagi helyzetünk megengedi, akkor pénzzel is támogathatjuk a jótékonysági szervezeteket. Ez leginkább azért hasznos a szervezeteknek, mert így célirányosan vásárolhatják meg az adott pillanatban szükséges tárgyakat, szolgáltatásokat. Jelenleg számos civil szervezet, és önkormányzat dolgozik a hazánkba menekülők segítésén. A naprakész információkért kimondottan a facebook elérhetőségeket kell figyelni, hiszen - főleg a kisebb szervezeteknél- a honlapok frissítése rengeteg időt venne el a gyakorlati segítés idejéből. 

 

Akiken keresztül segíthetünk:

 

Budapest Bike Maffia Egyesület 

 

A Budapest Bike Maffia egy alulról szervezkedő civil egyesület, amely az elmúlt 10 évben  főleg a hajlétalanellátás alternatív formáiban vette ki részét. Mondhatni a legfrappánsabb kampányaival kötötte össze a lakosságot és a magyar vállalkozásokat a hajléktalan-ellátás szereplőivel. Élen járnak az ukrajnai menekültek segítésében is, főleg tárgyi adományok (és pénzadományok) gyűjtésében, logisztikai ellátásában. A mai állapot (2022.03.01.) szerint kimondottan covid teszteket és tábori ágy adományokat gyűjtenek. 

 

Elérhetőség: 

https://bikemaffia.com/kapcsolat/egyesuleti-adatok/

https://www.facebook.com/budapestbikemaffia

 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat 

 

Az egyik legismertebb jótékonysági szervezet, az elsők között állított fel mobilállomást többek közt Beregsurányban. Jelen vannak a határ mindkét oldalán és Budapesten, a Keleti pályaudvaron. Honlapjukon számolnak be az Ukrajnából menekülőkkel végzett munkájukról. https://www.maltai.hu/cikk/hir/4349


 

Elérhetőség: 

https://www.maltai.hu/adomanyok

https://www.facebook.com/maltai.szeretetszolgalat

karpataljaert@maltai.hu 

 

Magyar Református Szeretetszolgálat

 

Református egyház hazai jótkénysági szervezete. Magyarország keleti határainál erős beágyazottságának köszönhetően elsőként tudott regálni a kialakult helyzetre. Jelen vannak Záhonyban és a Nyugati pályaudvaron. Oldalukon beszámolnak az Ukrajnából menekülőkkel végzett munkájukról. https://jobbadni.hu/hirek/a-nyugati-palyaudvaron-es-zahonyban-is-hosiesen-helytall-az-mrsz/?hilite=ukrajna

 Elérhetőség:

https://jobbadni.hu/

https://www.facebook.com/Reformatus.Diakonia

karpataljaert@jobbadni.hu

 

Baptista Szeretetszolgálat

 

A magyarországi Baptista Egyház jótékonysági szervezete. Már évtizedek óta végeznek segítő munkát a hajléktalanok és a szenvedélybetegek körében. Nemzetközi kapcsolataiknak köszönhetően jók szervezésben, többek között ők vállalják az adományok eljuttatását kárpátaljai területekre. Jelen vannak többek között Tiszabecsen, ahol étellel, itallal segítik az országba belépő menekülteket. Két éjszakai menhelyet tartanak fent jelenleg a településen.

 

https://www.baptistasegely.hu/hirek/kulfold/felhivas-adakozasra-az-ukrajnai-esemenyek-miatt

 

elérhetőség:

https://www.baptistasegely.hu/kapcsolat

https://www.facebook.com/Szeretetszolgalat

 

Migration Aid

 

Magyar, kifejezetten menekültekkel foglalkozó civil szervezet. Facebook oldalukon megosztják a legfrissebb híreket, hosszabb formában magyarul, ukránul és angolul is. 

 

Elérhetőség:

https://migrationaid.org/kapcsolat/

https://www.facebook.com/migrationaid.org/

 

A menekülők típusai

 

Jelenleg Ukrajnából menekülők három kategóriába sorolhatjuk:   

 

- kettős állampolgárok (kárpátaljai magyarok)

- ukrán állampolgárok

- harmadik országból érkezők

 

Különböző jogi megítélés

 

Jogi szempontból az ukrán állampolgárok és azok a harmadik országból érkezők, akik megfelelő papírokkal Ukrajnában tartózkodtak, hasonló megítélés alá esnek, úgynevezett menedékesnek ismeri el őket a rendszer. Nekik lehetőségük van hivatalos úton kérelmezni, hogy Magyarország nyújtson számukra védelmet. A kérelmet a magyar állam 45 napon belül bírálja el, ez idő alatt befogadó állomáson (azaz menekülttáborban) szállásolják el őket. Amennyiben pozitív az elbírálás, addig itt is maradhatnak, amíg a háború tart. Számukra a magyar állam a lakhatáson túl, egészségügyi ellátást, a tanköteleskorú gyermekek számára oktatást is biztosít, valamint bizonyos segélyt is ad. Aki tud a maga számára szállást biztosítani, például befogadják rokonok, barátok, családtagok, annak nem kell befogadó állomásra mennie. Ha munkavállalási engedéllyel (külön eljárással engedélyezhetik, ha szükséges) rendelkezik, akár munkát is vállalhatnak. 

 

A kettős állampolgárokra ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint bármelyik más magyar állampolgárra.

 

Sebetyén Szabolcs

 

források: 

szallas.hu

airbnb.com

maltai.hu

bmszki.hu

baptista.hu

bikemaffia.com

 

    
       Szakkönyveink

 

Legújabb kiadványunk

 

Bármely vállalkozásnak
Emberi ügyek a munka világában

 

Adatvédelmi 1x1 kisvállalkozóknak


 

Építőipari vállalkozásoknak

 

Kisvállalkozások munkavédelme

Új energiahatékonysági követelmények az építőiparban

 

Személy- és teherszállító vállalkozásoknak

 

561-es tudástár